Avrasya Tüneli ekonomiye 1,5 milyar dolar katkı sağladı
Avrasya Tüneli, hizmete girdiği 2016 yılından bu yana sürdürülebilirlik alanında attığı adımlarla ülke ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sağladı. Tünel, ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı.
İstanbul trafiğini rahatlatan projelerin başında gelen Avrasya Tüneli, ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş (ATAŞ) tarafından hazırlanan rapor, tünelin çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performansını gözler önüne seriyor.
91 Bin Ton Karbon Emisyonu Azaltıldı
Rapora göre, Avrasya Tüneli'nin açılışından bu yana geçen 7 yıllık süreçte, 172 milyon saat zaman ve 218 bin ton yakıt tasarrufu sağlandı. Bu tasarruf, şehirdeki hava kirliliğinin azaltılmasına önemli katkı sağladı. Şirketin çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilikçi teknolojiler kullanılarak karbon ayak izinin düşürülmesine çalışıldı ve bugüne kadar 91 bin ton karbon emisyonu azaltıldı.
Ekonomiye 1,5 Milyar Dolar Katkı
Avrasya Tüneli, 2016 yılından 2023 sonuna kadar sürdürülebilirlik adımlarıyla ülke ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sağladı. Deloitte'un analizine göre ise tünel, sözleşme süresi boyunca toplamda 8,6 milyar dolar kamu tasarrufu sağlayacak. Bu, tünelin yatırım bedelinin yaklaşık 7 katı büyüklüğünde bir tasarruf anlamına geliyor.
"Mavi Nokta Ağı" Sertifikasyonu
Avrasya Tüneli, OECD tarafından geliştirilen "Mavi Nokta Ağı" sertifikasyonu kapsamında pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan ulaştırma alanındaki ilk proje oldu.
Başarılı ve Sürdürülebilir Bir Proje
Yapı Merkezi ve Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, raporla ilgili değerlendirmesinde, "Elde edilen başarılar, Avrasya Tüneli'nin sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını gözler önüne seriyor. İstanbul'un geleceğine yapılan bu büyük yatırımın hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından yarattığı farkı görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.