Çernobil'de patlama: Ukrayna Rusya'yı suçladı, Moskova reddetti

14 Şubat sabahı Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali'nde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından Ukrayna, santrale saldıran tarafın Rusya olduğunu öne sürdü, ancak Kremlin iddiaları 'provokasyon' olarak nitelendirerek reddetti.

Çernobil'de patlama: Ukrayna Rusya'yı suçladı, Moskova reddetti

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, patlamanın Çernobil'in dördüncü reaktörünün kalıntılarının yer aldığı çelik kalkanın bulunduğu bölgede gerçekleştiğini bildirdi. IAEA, patlamanın yangına yol açtığını ve santraldeki ekibin patlama sesini duyduğunu belirtti. Ancak, açıklamada, çelik kalkandaki hasarın yalnızca dış kısmında olduğu ve iç kısmında herhangi bir zarar görülmediği vurgulandı. Ayrıca, radyasyon seviyelerinin normal ve istikrarlı olduğu ifade edildi.

Ukrayna'dan Suçlama

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, patlamadan Rusya’yı sorumlu tutarak, bir Rus insansız hava aracının yüksek patlayıcı başlıkla Çernobil Nükleer Santrali'ni hedef aldığını belirtti. Zelenskiy, patlamada dördüncü reaktörün çevresindeki çelik kalkanın hasar gördüğünü ancak radyasyon seviyelerinde herhangi bir artış olmadığını vurguladı.

Çernobil'de patlama: Ukrayna Rusya'yı suçladı, Moskova reddetti

Rusya'dan Reddiye

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'nın suçlamalarını reddetti ve bunu "provokasyon" olarak değerlendirdi. Peskov, Rusya'nın nükleer altyapıyı hedef almadığını ve saldırıya dair ellerinde henüz detaylı bilgi bulunmadığını ifade etti.

Çernobil'in Tarihi ve Güvenlik Durumu

1986 yılında yaşanan Çernobil faciası, çevreye büyük miktarda radyasyon yayarak büyük bir felakete yol açmıştı. O dönemde yayılan radyoaktif bulutlar Türkiye dahil birçok ülkeyi etkiledi. Çernobil'deki dördüncü reaktör, 2016 yılında dev bir çelik kalkanla kapatıldı ve bu kalkan, radyoaktif sızıntıyı engellemek amacıyla 275 metre genişliğinde ve 108 metre uzunluğunda inşa edildi.

Bugün hâlâ, Çernobil'in soğutma havuzlarında radyoaktif maddeler bulunduğu ve bölgenin güvenliği için daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Çernobil'deki güvenlik önlemleri, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından yakından takip ediliyor.