Diyabet hastaları oruç tutarken dikkatli olmalı
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının sağlık durumlarını göz önünde bulundurması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle diyabet hastalarının, oruç tutma kararını doktor kontrolü ve onayıyla almaları gerektiğini vurguluyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabetin kişiden kişiye farklılık gösteren bir hastalık olduğunu belirterek, “Hastanın yaşı, diyabet süresi, kullanılan ilaçlar ve eşlik eden hastalıklar mutlaka değerlendirilmelidir. Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları için bu faktörlerin göz önünde bulundurulması büyük önem taşır” dedi.
Oruç süresince uzun süre aç kalmak, diyabet hastaları için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Doç. Dr. Ecemiş, özellikle insülin kullanan hastalar ve kan şekeri kontrolü düzensiz olan bireylerin oruç tutmasının riskli olabileceğini belirtti. Ayrıca, kalp ve damar hastalığı, böbrek yetmezliği, nörolojik rahatsızlıklar gibi diyabetle ilişkili ek sağlık sorunları bulunan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini söyledi. “Şeker hastalığına bağlı komplikasyonları olan bireylerin oruç tutması ciddi sağlık riskleri yaratabilir. Bu yüzden hastaların oruç konusunda mutlaka hekimlerine danışarak hareket etmeleri gerekiyor” dedi.
Doktor Kontrolü Şart
Diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacaklarını kendi başlarına karar vermemesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ecemiş, “Oruç tutmak isteyen bir diyabet hastası, doktoruyla görüşerek sağlık durumunun uygun olup olmadığını değerlendirmeli. Eğer hasta, doktor kontrolünde oruç tutabilecekse, düzenli kan şekeri takibi yapmalı ve beslenme programını buna uygun şekilde planlamalıdır. Ancak, risk grubunda yer alan hastaların sağlıklarını tehlikeye atmamak adına oruç konusunda dikkatli olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.