Eczacılar alarm veriyor: 'İlaçta tasarruf krize dönüştü'
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, ilaç harcamalarındaki kısıtlamaların eczaneleri ayakta kalamaz hale getirdiğini belirterek, 'Acil önlemler alınmazsa iflasımız an meselesi' uyarısında bulundu.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, birinci basamak sağlık hizmeti veren 30 bin eczanenin ayakta kalamaz hale geldiğini söyledi. İlaç harcamalarının kısılmasının ciddi bir krize dönüştüğünü ifade eden Özcan, Çemberlitaş'daki İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplanan eczacılarla birlikte Sağlık Bakanlığı ve kamuoyuna seslendi: "Acil önlemler alınmazsa, iflasımız an meselesi."
"Eczaneler Derin Bir Krize Sürükleniyor"
Eczanelerin bu koşullarda ayakta kalmasının olanaksız olduğunu vurgulayan Özcan, ilaç fiyat politikalarındaki tutarsızlıklar, ekonomik dalgalanmalar ve yetkililerin talepleri ısrarla görmezden gelmesi nedeniyle eczanelerin derin bir krize sürüklendiğini söyledi.
"İlaç Tasarrufu Adı Altında Halk Sağlığı Tehlikeye Atılıyor"
Özcan, Türkiye'nin ve dünyanın ekonomik gerçeklerinden kopmuş İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK) nedeniyle hem eczacı hem de hastaların mağdur olduğunu ve ilaç tasarrufu adı altında halk sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti.
"Sağlık Hizmetlerine Erişim Giderek Zorlaşıyor"
Yıllardır uygulanan yanlış ilaç fiyat politikalarının olumsuzluğuna dikkat çeken Özcan şöyle devam etti: "Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında yürütülen politikaların bizi getirdiği nokta, sağlık hizmetlerine erişimin giderek zorlaştığı bir sistem. 2009'da 'sağlıkta tasarruf' adıyla başlayan ve sistematik şekilde ilaç harcamalarının kısılmasına yönelik uygulamalar, bugün ciddi bir krize dönüştü."
"Hastalar İlaç Bulamıyor"
İlaç firmalarının, sabit kurla gerçek kur arasındaki farkın giderek açılmasıyla Türkiye pazarından çekilmeye başlaması hastaların ilaç bulamamasına neden oluyor. Özcan, bunun ilaç yokluğunun kronikleşmesine neden olduğunu söyledi ve ekledi: "Yeni nesil ilaçların büyük çoğunluğu ülkemize hiç girmiyor. Halihazırda piyasada bulunan ve SGK'nın karşıladığı pek çok ilaç içinse hastalar yüksek fiyat farkları ödemek zorunda kalıyor."
"İlaca Ayrılan Pay Yarı Yarıya Düşürüldü"
Son 15 yılda ilaca ayrılan bütçenin, gayrisafi milli hasıla (GSMH) içindeki payı, yarı yarıya düşürüldü. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının çok altında. Türkiye, ilaç ve sağlık harcamalarına en az bütçe ayıran ülkeler arasında.
Eczacıların Talepleri
Özcan, ilaç ve eczacılık hizmetlerine yalnızca tasarruf kalemi olarak bakan, hem eczacıyı hem vatandaşı mağdur eden sağlık politikalarının sonuçlarını özetleyerek, eczacıların acil taleplerini şöyle sıraladı:
- İlaç Fiyat Kararnamesi, öncelikle günün ekonomik koşullarına uygun ve enflasyon oranlarına göre güncellenmeli.
- Eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşması sağlanmalı.
- Her fiyat güncellemesiyle, eczacı baremlerinin de otomatik artması uygulaması hayata geçirilmeli.
- Eczanelerin ilaç ve sağlık hizmetlerini sürdürebilmesi için 'ekonomik koşullara uygun' bir protokol ivedilikle hayata geçirilmeli.