Girgin: 'Kemeraltı Zanaatkarının Desteklenmesi Gerekiyor'

TV9 İzmir ekranlarında yayınlanan Pelin Uğur ile Yaşama Dair programına konuk olan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı esnafının talep, şikayet ve sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Girgin: 'Kemeraltı Zanaatkarının Desteklenmesi Gerekiyor'

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, TV9 İzmir ekranlarında yayınlanan Pelin Uğur ile Yaşama Dair programına konuk oldu. Aynı zamanda İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü Kurucu Başkanı ve TARKEM Yönetim Kurulu Üyesi de olan Girgin, Kemeraltı esnafının talep, şikâyet ve sıkıntıları hakkında konuştu.

“YENİ BİR RUHLA KEMERALTI’NA DOKUNULACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”

Cemil Tugay’ın seçilmesi sonrası kadroların değişmesiyle ilgili süreci değerlendiren Girgin, “Bu süreç bence yılbaşına kadar artık tamamlanır ve yılbaşından sonra bence daha farklı adımlar atılır. Her dönem belediye başkanları Kemeraltı’na mümkün olduğunca dokunmaya çalıştı. Geçen dönem bu ilişkilerimizi iyi değerlendirdik ve Kemeraltı için bir adım atıldı, bu dönem yeni bir ekip yeni bir ruhla Kemeraltı’na tekrar dokunulacağını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

AYDINLATMA VE ALTYAPI SORUNU

Kemeraltı’daki aydınlatma ve altyapı sorunu hakkında konuşan Semih Girgin, “Aydınlatma artık hiç konuşulmaması gereken bir sorun ama maalesef hala var. Biz dernek olarak burada bazı sokaklarımızda ışık yanmadığında bunu birebirde çözebiliyoruz ama direklerin değiştirilmesi veya altyapı sorunlarının çözülmesi ile ilgili bir sürecin önümüzdeki zaman diliminde İZSU'nun, İzbeton'un veya Cemil Başkan yönetiminin tekrar gündemine geleceğini umuyoruz.” dedi.

Girgin: 'Kemeraltı Zanaatkarının Desteklenmesi Gerekiyor'

KEMERALTI İÇİN ÖZEL YÖNETMELİK TALEBİ

Başkan Semih Girgin, yerel seçim döneminde Kemeraltı için özel yönetmelik talebinde bulunmuştu. Girgin, konuyla alakalı olarak: “Valimizin nezdinde toplantılar yapıldı ve bunlardan bir tanesi de Kemeraltı’nın kurallarının tekrar yazılması. Biz sıfırdan yazılacak bir yönetmelik veya yeni bir kanun istemiyoruz Var olan kuralları listeleyelim; bunlar bizim için öncelikli deyip ivedililikle bunlar üzerinde çalışalım ki ülke insanı geldiği zaman ben Kemeraltı’nı böyle görmek istiyorum, doğrusu buymuş diyebileceği bir şeyle karşısına çıkalım.” şeklinde konuştu.

“UNESCO’YA HER SENE BAŞVURACAĞIZ”

Tarihi Kemeraltı çarşısının UNESCO geçici listesinde bulunması ve henüz daimi listeye alınmaması ile ilgili olarak her sene başvurduklarını belirten Semih Girgin; “Daimi listeye alınmamız için her sene şansımızı kullanacağız. Bu Kemeraltı’na çok büyük değer getirir. Kemeraltı dünyanın en büyük açık hava alışveriş alanına sahip ve kuşaklar boyunca süren marka isimleri var yani bunlar eminim tesadüfen oluşmadı, her biri kendine münhasır hikayeler ve özellikler barındırıyor.” dedi.

“ZANATKAARIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”

Kemeraltı'nın en büyük sorunlarından birinin zanaatkârların desteklenmemesi olduğunu belirten Semih Girgin, yeni zanaatkârların yetişmesi için devlet desteği gerektiğini söyledi. Girgin, “Mesela zanaatkârımız belli bir yaşı geçtikten sonra artık o işin ehliyse ve siz bunu kurum olarak tasdik ettiyseniz bu kişinin yeni çırak yetiştirmesi için bir muafiyeti olması lazım. Örneğin kirasına destek verin, stopajdan kurtarın, vergisinde oynama yapın veya bir çırak kalfa geliyorsa onun sigortasını devlet olarak siz alın ki ustanın üzerine bir yük olmasın.” değerlendirmesini yaptı.

Girgin: 'Kemeraltı Zanaatkarının Desteklenmesi Gerekiyor'

“2 BİN 500’ÜN ÜZERİNDE ATIL DURUMDA BİNAMIZ VAR”

Çeşitli nedenlerden dolayı kötü şartlar altında kullanılmak zorunda olan yapılarla ilgili konuşan Girgin, “O binaların zamanında boşaltılmaması ve yerine fonksiyonel bir şey düşünülmemiş olmasından dolayı bunlar bugün illegal olarak kullanılıyor veya yıpranmış olarak kullanılıyor. Bu binalar öğrenci evleri olabilir, meslek okulları olabilir, meslek yüksekokulu olabilir. Öğrenci burada staj yapabilir, staj yaptığı yerde daha sonra çalışabilir, kendi okuduğu birimden iş hayatına atılabilir.” yorumunda bulundu.

KEMERALTI’NDA EĞİTİM VE MÜZİK

Dernek olarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Girgin, “İngilizce eğitimleri yapıyoruz. Dijital pazarlama eğitimlerine de başladık. Derneğimizi akşam gayet aktif olarak kullanıyoruz, bunun için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Bir de koro kurduk, çünkü her şey çarşıda değil, bir de bu işin tınısı var. Kemeraltı’nın çok güzel sesleri var. Kendi ürününün sesi, kendi ürününün kokusu, kendi ürününün görseli yanında bir de esnafının ‘Buyurun, hoş geldiniz’in bir sesi var. 27 Kasım’da Kemeraltı’nda saat 20.00’de konserimiz olacak. Şarkıları esnafımız söylüyor, yürekten söylüyor, belki mükemmel olmayabilir ama o arkadaşlarımızın o sorumluluğu alması, o aidiyet duygusunu Kemeraltı markası altında söylüyor olması bizim için çok önemli. Tüm İzmirlileri Kemeraltı’na bekleriz.” dedi.