Gültepe: 'Döviz kuru enflasyonla paralel hareket etmeli'

İhracatçılar, döviz kuru ve enflasyon arasındaki dengenin sağlanmasının yanı sıra, artan maliyetlerle mücadele için sektör desteklerinin artırılmasını talep ediyor. Bu süreçte, sanayi istihdamının ve üretim kapasitesinin korunması, ihracat hedeflerine ulaşmanın anahtarı olarak görülüyor.

Gültepe: 'Döviz kuru enflasyonla paralel hareket etmeli'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun enflasyonla uyumlu bir seyir izlemesi gerektiğini vurgulayarak, bu dengenin sağlanamamasının ihracatçılar üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. Gültepe, 2025 için belirlenen 280 milyar dolarlık ihracat hedefinin sürdürülebilirliği için üretim ve ihracatı destekleyecek politikaların devreye alınmasının şart olduğunu söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri üyeleriyle bir araya gelen TİM Başkanı, 2024'te döviz kuru ve enflasyon arasındaki 25 puanlık farkın ihracatçıların rekabet gücünü zayıflattığını ifade etti. "Bu yıl aynı anlayış devam ederse ihracatçılar için çok zor bir dönem olacak. Enflasyonla kurun paralel hareket etmesini talep ediyoruz. Hatta yıllık enflasyonun 5 puan altında bir kur seviyesine dahi razıyız. Ancak mevcut koşullarda ihracatçılarımız rekabet etmekte zorlanıyor" diye konuştu.

Gültepe: 'Döviz kuru enflasyonla paralel hareket etmeli'

"Rekabet Gücümüzü Kaybetme Riskimiz Var"

Gültepe, sanayi ve ihracatı destekleyen politikaların hızla uygulanmaması durumunda ihracatın sürdürülebilirliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını belirterek, "Biz hiçbir zaman yüksek kur istemedik. Ancak enflasyonla mücadele edilirken sanayinin ve ihracatın unutulmaması gerekiyor. Ekonominin lokomotifi olan ihracatı desteklemek, ülke ekonomisinin büyümesi için kritik önemde" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise artan maliyetlerin ihracatçılar üzerindeki yükünü vurgulayarak, "Sanayi istihdamındaki kayıp büyük. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan her iki kişiden biri sektörden ayrılmış durumda. Rakip ülkelerle kıyaslandığında %40-50 daha pahalıyız. Bölgesel asgari ücret uygulaması gibi çözümleri tartışmamız gerekiyor. Devletin yeniden değerlendirme oranını yüzde 44 olarak belirlediği bir dönemde, bu orana paralel bir döviz artışını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.