Diş Hekimi Mehmet Baran Ceyberi: 'Hayat Ağızdan Başlar'

TV9 İzmir ekranlarında yayınlanan Hüseyin Ceyberi ile Yeniden Doğuş programına konuk olan Diş Hekimi Mehmet Baran Ceyberi, diş sağlığı ve diş estetiği uygulamalarına ilişkin önemli bilgiler vererek merak edilenleri yanıtladı.

Diş Hekimi Mehmet Baran Ceyberi: 'Hayat Ağızdan Başlar'

Diş Hekimi Mehmet Baran Ceyberi, TV9 İzmir ekranlarında Hüseyin Ceyberi ile Yeniden Doğuş programında diş sağlığı ve diş estetiği uygulamaları hakkında merak edilen soruları yanıtlayarak önemli bilgiler verdi.

“Ağız Bakımı Bir Alışkanlık Olarak Aileden Çocuğa Kazandırılmalı”

"Hayat ağızdan başlar" diyerek düzenli ağız bakımının bir alışkanlık olarak aileden çocuğa kazandırılmasının önemini vurgulayan Ceyberi, “Diş ve ağız bakımı bebeklikten başlayan bir süreç. Bebeklerde beslenmeden sonra dişlerin bir ıslak bez ile temizlenmesi yeterli. 1-2 yaştan sonra da florürsüz diş macunu ile fırçalamaya başlanabilir. Düzenli olarak günde 2 kez fırçalama ve diş ipi kullanımı ağız sağlığında kritik. Ağız bakımı bir alışkanlık olarak anne ve babadan çocuğa kazandırılmalı.” dedi.
Diş macunu ve fırça seçimine de değinen Ceyberi, “Diş eti rahatsızlığı bulunmayanlar istedikleri herhangi bir diş macununu kullanabilirler, ancak diş eti rahatsızlığı bulunanlar için diş eti sağlığına yönelik özel macunlar öneriyoruz. Diş fırçası olarak da orta sertlikte bir fırça yeterli olacaktır. Gargaralar, ağız florasını fazlaca değiştirebilen şeyler oldukları için sürekli olarak kullanılmasını önermiyoruz.”  değerlendirmesinde bulundu.

Diş Taşı Oluşumu ve Temizliği

Diş taşı oluşumunun ağız bakımını aksatan hastalarda fazlaca görüldüğünü vurgulayan Ceyberi, “Ağız bakımlarına dikkat eden ve altı ayda bir rutin kontrollerini yaptıran hastalarda yoğun diş taşı oluşumu genelde görülmüyor ancak muayenelerini ve ağız temizliklerini aksatan hastalarda biriken bu diş taşları ilerleyen dönemlerde çürüklere ve hatta diş kaybına sebep olabiliyor. Biz bunları temizliyoruz fakat ağız temizliğine dikkat edilmez ise yeniden oluşuyor. Düzenli ağız bakımı ve rutin muayenelerle bunların oluşumuna engel olmak mümkün.” dedi.

Gülüş Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde ‘Hollywood Gülüşü’ne sahip olmak için birçok kişi tarafından talep edilen ‘Gülüş Estetiği’nin hastanın isteğine ve bunun mümkünlüğüne göre yapıldığını aktaran Ceyberi, “Gülüş estetiği hastanın diş eti seviyesi, dudak seviyesi, dudak kalınlığı, ten rengi, cinsiyeti, yaşı gibi birçok unsur değerlendirilerek yapılan bir tedavi. Her hastada bunlar farklı olduğu için her hastaya göre farklı bir planlama yapılıyor. Uygulanan ‘Hollywood Gülüşü’ herkeste aynı olmuyor. Hastanın isteğine ve bu isteğin yapılabilme durumuna göre sonuç değişim gösteriyor. Ancak temeli oturttuktan sonra hastanın istediği neredeyse her şeyi yapabiliyoruz.”  dedi.

Pembe Estetik Nedir?

Pembe estetik olarak da bilinen diş etlerinin kesilmesi işlemiyle ilgili bilgi veren Ceyberi, bu işlemin sağlıksız diş etlerine uygulandığını söyledi.  “Kullanılan ilaçlar, kötü ağız bakımı, enfeksiyon gibi etkenler diş etlerinde şişmeye ve büyümeye sebep olabiliyor. Bu büyüme hem kötü görünüyor hem de diş sağlığını olumsuz etkiliyor. Uygulanan diş taşı temizliği ve düzenli fırçalama sonrası 1 hafta içinde diş etlerinde gözle görülür bir iyileşme oluyor. Ancak diş etlerinde bir iyileşme olmazsa pembe estetik olarak bilinen diş eti kesimi işlemi uygulanıyor. Bu işlem sağlıksız büyüyen diş etine yani fizyolojik olarak orada olmaması gereken diş etine yapıldığı için kesim sonrası orada herhangi bir boşluk olmuyor.” şeklinde konuştu.

Lamine Kaplama ve Implant

Lamine kaplama ve implant tedavileri hakkında konuşan Diş Hekimi Mehmet Baran Ceyberi, “Lamine kaplama diş traşlandıktan sonra üstüne kaplanma eklenmesi işlemidir. Bu sayede hastanın istediği estetik bir görünüm sağlanabiliyor. Implant tedavisi ise kemiğe bir vida takılıp üstünün dişlendirilmesi şeklinde gerçekleştiriliyor.” açıklamasında bulundu.
Implant tedavisinin çenede boşluklar olduğunda değerlendirdikleri bir yöntem olduğunu dile getiren Ceyberi “Diş çekimi en son tercih ettiğimiz şey. Diş her zaman çekilir ama biz hastanın kendi dişini tedavi ederek onu kullanmayı daha doğru buluyoruz. Implant tedavisi diş kayıplarında veya artık diş çekiminden başka seçenek kalmadığında oluşan boşluğu doldurmak için kullandığımız yöntem. Çene kemiğinin dayanıklılığı implant tedavisinde çok önemli. Röntgen filmleri ve muayene ile çene kemiğinin uygunluğunu biz anlayabiliyoruz. Bazen tomografi isteyebiliyoruz. Kimi hastalarda çene kemikleri implanta müsait olmuyor. Bu durumda tercih etmiyoruz.” dedi.

"Ağız Sağlığına Her Zaman Dikkat Edilmeli"

Ağızda kaplama veya implant olsa dahi diş bakımının aksatılmaması gerektiğini belirten Ceyberi, “Kaplama veya implant yaptırdıktan sonra diş fırçalamaması gerektiğini zanneden hastalar oluyor. Bu kesinlikle yanlış. Örneğin ağız sağlığına dikkat edilmezse diş etleri çekiliyor ve bunun sonucunda kaplama ile dişin arasına besin girmesiyle çürüme oluşabiliyor. Implantın da çevresinde besin birikebiliyor. Ağzımızda ne olursa olsun diş bakımımıza dikkat etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.