İlk Oruç Tutan Peygamber Kimdir?
İlk oruç hangi peygambere emredildi? İslam dini dışında diğer dinler de oruç tutuyor mu? Hangi Peygamber ne kadar oruç tutardı? Orucun sağlığa faydası nelerdir? Hepsi ve daha fazlası haberimizin detayında…
Oruç, sadece yemeden, içmeden ve diğer dünyevi ihtiyaçlardan uzak durmak değil, aynı zamanda tüm davranışlara dikkat etmekle de ilgili olduğu önemli bir ibadettir. Bu oruç, nefsin kontrol altına alınması ve Allah’a olan bağlılığın gösterilmesinin yanı sıra sağlığa olan faydası da tıbben kanıtlanmıştır.
İslami kaynaklara ve genel inanışa göre oruç ibadeti insanlık tarihinin en eski ibadetlerinden biridir. İnsan bedeninin denetimi ve sağlığı açısından en kıymetli ibadetlerdendir. İslam tarihinde oruç tutulması sevap olan ayların dışında tüm Müslümanların ortak olarak tuttuğu Ramazan ayında bir ay boyunca oruç ibadeti yapılır. Peki, hiç düşündünüz mü oruç tutan başka peygamberler oldu mu? Ya da ilk oruç tutan peygamber kimdir diye… İşte bu konuyu sizi için araştırdık.
İlk Oruç Tutan Peygamber Kimdir?
Dinimizde oruç tutmanın, ilk peygamber ve ilk insan olan Hz. Âdem ile başladığı kabul edilir. Rivayetlere göre, Hz. Âdem cennetten çıkarıldıktan sonra hatasının affedilmesi için çok yalvarmış ve affedildiği vahiy edilmişti. Bunun ardından eşi Havva Annemiz ile Arafat Dağı’nda yeniden buluştuklarında Muharrem Ayı’nın 10. Günüydü. O gün Âdem Peygamber Allah’a şükretmek için oruç tutmuştur.
Hangi Peygamber Ne Kadar Oruç Tutardı?
Hz. Âdem’den Hz. Muhammed (S.A.V)’e kadar tüm peygamberlerin oruç ibadetini yaptığı da yine İslami kaynaklarda ve Kuran’ı Kerim’de de geçmektedir. Hz. Muhammed döneminde hicretin 2. yılında Ramazan ayında farz kılınmıştır. Ancak ümmetine farz kılınmadan önce Hz. Muhammed belli zamanlarda oruç ibadetini eda ederdi. “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183) ayetinden anlıyoruz ki Oruç ibadeti Hz. Muhammed’den öncesine dayanmaktadır. Ayrıca bazı kaynaklar, Hz. Nuh'un tufandan sonra şükür amacıyla oruç tuttuğunu belirtir. Ayrıca Hz. Davut’un günaşırı, Hz. İsa’nın ve Hz. Musa’nın 40 gün oruç tutukları da yine bu kaynaklarda geçmektedir.
Farklı İnançlarda Oruç Geleneği
Oruç ibadeti bizim İslam dininde olduğu gibi olmasa da; her inançta farklı biçimlerde uygulanmaktadır. İnsanlık tarihinde evrensel bir ibadet ve manevi disiplin aracı olarak önemini korumaktadır. Tarih boyunca birçok inanç ve kültürde fiziksel arınma, manevi yükseliş ve ibadet aracı olarak uygulanmıştır.
- Hristiyanlar, İsa’nın çölde 40 gün oruç tutmasını anmak için özellikle Lent (Büyük Perhiz) döneminde oruç tutar.
- Yahudi inancında oruç, Yom Kipur (Kefaret Günü) yas ve tövbe anlamına gelir.,
- Hinduizm'de oruç, ruhsal arınma ve tanrılara adanma amacı taşır.
- Budist rahipler, zihinsel disiplini güçlendirmek ve arzuları bastırmak için öğleden sonra yemek yemeyerek oruç tutar.
- Afrika geleneksel dinlerinde oruç, kutsal günlerde yapılan bir ritüeldir. Kızılderili inançlarında ise oruç, ruhsal vizyonlar görmek ve doğayla bağlantı kurmak için uygulanır.
- Zerdüştlük’te ise hafif oruçlar tercih edilir çünkü bedeni aç bırakmanın ruha zarar vereceğine inanılır.
Orucun Sağlığa Faydası Nelerdir?
Bu konu bilimsel çalışmalar ve geleneksel bilgiler ışığında sıklıkla tartışılan bir konudur. Oruç tutmanın yalnızca manevi bir ibadet olmadığı yakın zamanlarda birçok toplumda tıbben kabul edilmiş ve sağlığa olan faydaları hakkında birçok görüş şekillenmiştir. Hatta aralıklı oruç adında yeni bir diyet yöntemi de geliştirilerek oldukça popüler hale gelmiştir.
Tabi orucun faydalarına geçmeden önce şunları söylemek isteriz. Bilimsel araştırmalar orucun birçok sağlık yararını doğrulasa da, bu ibadet herkes için uygun olmayabilir. Çünkü bilinen kronik hastalıkları olanlar, hamileler veya düzenli ilaç kullananlar doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır. Zaten bu konuda din adamları fetvayı doktorların görüşüne göre ucu açık bırakmıştır. İbadeti yapmak için doktor görüşünün önemi İslam dini için oldukça önemlidir.
İşte orucun sağlık üzerindeki bazı olumlu etkileri:
1. Metabolizmanın Dinlenmesi ve Detoks Etkisi
2. Kan Şekeri ve İnsülin Düzeylerinin Dengelenmesi
3. Kilo Kontrolü ve Yağ Yakımı
4. Enflamasyonu Azaltma
5. Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesi
6. Beyin Sağlığı ve Zihinsel Odaklanma
7. Duygusal ve Ruhsal Faydalar
8. Otofaji Süreci
9. Kolesterol ve Kalp Sağlığı