Irkçı Jean-Marie Le Pen 96 Yaşında Öldü
Fransa'da aşırı sağın simge isimlerinden Jean-Marie Le Pen öldü.
Fransa’da aşırı sağın simge isimlerinden Jean-Marie Le Pen, 96 yaşında hayatını kaybetti. Kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süre önce hastaneye kaldırılan Le Pen, son bir yıldır vesayet altında bulunuyordu. Yasal işlerini kızları Marine Le Pen, Marie-Caroline Le Pen ve Yann Le Pen yürütüyordu.
Ulusal Cephe’nin Kurucusu
Jean-Marie Le Pen, 1972 yılında kurduğu Ulusal Cephe (Front National) partisiyle Fransız siyasetinde derin bir iz bıraktı. Parti, 1980’lerde yükselişe geçerek 1983’teki yerel seçimlerde ve 1984 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önemli başarılar elde etti. 1986 seçimlerinde Ulusal Mecliste 35 sandalye kazanarak Fransız siyasetine damgasını vurdu.
2002’deki Tarihi Yükseliş
Le Pen’in siyasi kariyerindeki en büyük çıkış 2002 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerçekleşti. Le Pen, ilk turda eski başbakan Lionel Jospin’i geride bırakarak ikinci tura yükseldi. Ancak, ülke genelinde düzenlenen “Le Pen’e Hayır” gösterilerinin ardından ikinci turda Jacques Chirac karşısında ağır bir yenilgi alarak yüzde 17 oyda kaldı.
Bu mağlubiyetine rağmen, Le Pen’in ikinci tura kalması aşırı sağcı blokun güçlenmesinin önünü açtı. Partisinin liderliğini 2011 yılında kızı Marine Le Pen’e devretti.
“Gaz Odası” Sözleri ve Partiden Kopuşu
Jean-Marie Le Pen, siyasi kariyeri boyunca sık sık tartışmaların odağında yer aldı. En çok tepki çeken açıklamalarından biri, Nazi gaz odalarını “tarihte bir detay” olarak nitelendirmesiydi. Bu sözler, kızı Marine Le Pen’in sert tepkisine yol açtı ve Le Pen’in partiden ihracı gündeme geldi.
Kızı Marine Le Pen’in Liderliği
Jean-Marie Le Pen’in ardından liderliği devralan Marine Le Pen, partiyi Ulusal Birlik (Rassemblement National) adıyla yeniden yapılandırdı. 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıklayan Marine Le Pen, babasının mirasını devam ettirirken aşırı sağın Fransız siyasetindeki etkisini sürdürmeye çalışıyor.
Jean-Marie Le Pen’in ölümü, Fransa’da aşırı sağın tarihindeki önemli bir dönemin kapanışı olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, mirası ve siyaset sahnesinde bıraktığı etkiler uzun süre tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.