Kadınlara kota değil, fırsat eşitliği gerek

İzmir Kadın ve İktisat Kongresi'nin açılışında konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, 'Güçlü Kadınlarla, Güçlü Ekonomi' başlığı altında bir araya geldiklerini belirterek, kadınların özgürlüğün kapısını açtığını vurguladı.

Kadınlara kota değil, fırsat eşitliği gerek

İlki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde düzenlenen İzmir Kadın ve İktisat Kongresi’nin dördüncüsü başladı. Açılış konuşmasında ülkemizin tarihi mücadelelerinden bahseden Semiha Güneş, “Kurtuluş Savaşı’nda büyük bedeller ödendi. İzmir, bu mücadelenin tanığı ve kahramanı oldu. İşte bu yüzden ‘Kurtuluşun ve Kuruluşun Şehri İzmir’ diyoruz” diyerek, kongrenin böylesine köklü bir geçmişin mirası üzerine inşa edilmesinden duyduğu gururu dile getirdi.

Kadın hakları mücadelesinde Türkiye’nin öncü ülkelerden biri olduğunu belirten Güneş, “Özgürlüğün kapısını açan medeni kanunlarla birlikte kadınlar, hayatın içinde ve ülkenin gelişiminde söz sahibi olmuştur. Ancak bugün hâlâ kadınların eşit haklar için mücadele etmek zorunda kalması düşündürücüdür” dedi.

Kadınsız Ekonomi Gelişemez

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in kurtuluşundan birkaç ay sonra Atatürk’ün İktisat Kongresi’ni burada düzenlediğini hatırlatarak, “Atatürk, ‘Savaş alanlarında kazanılan zaferler, ekonomik başarılarla taçlandırılmadıkça tamamlanmış sayılmaz’ demişti. Ancak 100 yıl sonra dönüp baktığımızda, hâlâ kadınların eğitimden, sosyal yaşamdan ve siyasetten dışlanmalarını konuşuyoruz. Kadın olmadan ekonomi gelişmez, kadın olmadan bu dünyada hiçbir şey olmaz” diye konuştu.

Kadınlara kota değil, fırsat eşitliği gerek

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kadın hakları mücadelesinde atılan tarihi adımların önemine vurgu yaparak, “1935’te TBMM’ye seçilen ilk kadın milletvekillerinden biri büyük babaannem Hatice Özgener’di. O yıllarda atılan adımların değerini bugün daha iyi anlıyoruz” dedi.

Kadınların eğitim almasının, ekonomik özgürlüğe kavuşmasının hayati önem taşıdığını belirten Özgener, “Ancak en önemlisi kadınların yaşaması. 2024 yılında 394 kadınımız öldürüldü. Kadına yönelik her tür eylemi şiddet kapsamında ele almak zorundayız” diyerek şiddetin doğru tanımlanmasının gerekliliğini vurguladı.