Kargu İHA 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi!
STM tarafından geliştirilen taşınabilir döner kanatlı milli vurucu İHA sistemi Kargu, 2018'den bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alıyor ve 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Antalya'da düzenlenen "4. Savunma ve Havacılık Sanayisinde Küresel Stratejiler Konferansı"na katılan STM yetkilileri, Türk savunma sanayisi ihracatında verimli bir yıl geçtiğini ve Kargu İHA sistemine yurt dışından yoğun ilgi olduğunu belirtti.
Kargu'nun Özellikleri
- Taşınabilir döner kanatlı milli vurucu İHA sistemi
- 2018'den beri TSK envanterinde
- 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi
- Antipersonel harp başlığına sahip
- Zırh delici mühimmatı test aşamasında
- Yurt dışından yoğun ilgi görüyor
STM'nin İhracat Başarısı
STM yetkilileri, 2024 yılının özellikle askeri denizcilik alanında ihracat konusunda oldukça başarılı geçtiğini dile getirdi. Malezya Kraliyet Donanması için 3 yeni korvet inşası, Portekiz Deniz Kuvvetleri için de 2 ikmal gemisi ve lojistik destek gemisi sözleşmesi imzalandığı belirtildi.
MİLGEM Projesi ve Ukrayna'ya Korvet İnşası
STM'nin, "MİLGEM (Milli Gemi)" projesi kapsamında Deniz Kuvvetlerine tasarımda mühendislik desteğiyle başladığı faaliyetleriyle, Türkiye'nin ilk milli korvet projesinde önemli görevler üstlendiği anlatıldı. Ukrayna için 2 korvet geliştirme projesinin de sürdürüldüğü bildirildi. İhraç edilen "Alpagu", "Togan" ve "Boyga"nın da yoğun ilgi gördüğü dile getirildi.
"Türkiye, Savunma Sanayisinde Marka Haline Geldi"
Savunma sanayisinin bu yılı da çok iyi geçireceğini öngördüklerini bildiren STM yetkilileri, şunları kaydetti:
"Savunma Sanayii Başkanlığımızın öncülüğünde yürüttüğümüz faaliyetlerde ve burada yapılan değerlendirmelerde hepimiz şunu görüyoruz. Ülkemiz, savunma sanayisinde bir marka haline gelmeye başladı. Bütün şirketlerimizin yaptığı faaliyetlerle ve ihracatlarla tanınırlığımız çok daha fazla artıyor. Karşı ülkelerde ciddi bir gönül bağı oluşmaya başladı. O anlamda hem STM hem de savunma sektörü özelinde inşallah 2025 çok daha verimli geçecek. Bizler durmayacağız. Sürekli AR-GE yaparak, yeni teknolojiler geliştirerek, yeni ürünler çıkarmaya devam edeceğiz."
Yeni Projeler Yolda
STM yetkilileri, insansız deniz araçları, denizaltıları ve dron konularında projelerinin sürdüğünü belirtti. Askeri denizcilikte mühendislik firması olduklarını vurgulayan yetkililer, "Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda çok esnek tasarımlar yapabiliyoruz. Bu anlamda görüştüğümüz farklı projeler ve ülkeler de var. İnşallah 2025 bizim için çok daha iyi haberlerle dolu bir yıl olacak." ifadelerini kullandı.