Körfez'deki Balık Ölümleri İle Dünya Rekoru Kırıldı

İzmir Körfezi'nde aşırı kirlilik nedeniyle yaşanan balık ölümleri bazı bölgelerde hala sürüyor.

Körfez'deki Balık Ölümleri İle Dünya Rekoru Kırıldı

İzmir Körfezi'nde aşırı kirlilik nedeniyle yaşanan balık ölümleri bazı bölgelerde hala sürüyor. Kirliliğin ve balık ölümlerinin önlenmesi için bir süre önce Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu. Toplantılar yapan Bilim Kurulu ilk etapta yapılması gerekenlerle ilgili bir acil eylem planı hazırladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bilim Kurulu’nun hazırladığı acil eylem planının sadece kendilerine sorumluluk yüklediğini, ilgili bakanlıkların elini taşın altına koymadığını belirterek, bunu şerh düşerek imzalayacağını açıkladı. 

Başka Örneği Yok

Çevreye kötü koku da yaymayı sürdüren İzmir Körfezi ile ilgili açıklamalarda bulunan deniz bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, temizlenmesi için iki noktaya dikkat çekti. Prof. Dr. Yaşar, “İki olay var; bir arıtmalar çalışacak, bir de o ucube betonlar kırılacak. Arıtmalar zaten çalıştırdıktan sonra 1 yıl içerisinde körfez tekrar maviliğe döner” dedi. Prof. Dr. Doğan Yaşar, balık ölümlerinin süre olarak bir dünya rekoru olduğunu da söyledi. 50 günün üzerinde balık ölümlerinin yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Dünyada böyle bir şey yok. Dünyada genelde göllerde ölümler olur. İnanılmaz bir şey; yani dünyada ben hiç görmedim. Birkaç günlüğüne olur veya birkaç hafta sonra normale döner” diye konuştu. 

"Bilime İnanılmıyor" 

Körfezin temizlenmesi için bilimin esas alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Burada bilime inanmama olayı var maalesef. İnanılmadığı için de bilimin söylediği şeyleri yapmıyorlar. Yani yapılması gerekenleri yapmıyorlar. 2002 yılında gördük biz bunu. 2002 yılında bu Körfez simsiyahken, arıtmaların çalıştırılmaya başlamasıyla birlikte bir anda masmaviye döndü. 2003 yılında Göztepe'nin bir kısmı da yüzülür hale geldi. Acil eylem planında açıklanan 15 maddeyle ilgisi yok, sadece iki madde önemli; arıtmalar çalışacak ve o dere yataklarındaki o betonlar kırılacak. Başka bir şeye gerek yok” dedi. 

Kaynak: İHA