MEB'den yeni uygulama: Kitap parasına son
Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarda velilerden 'ders kitabı' adı altında ücret alınmasına karşı yeni düzenlemeler getirdi. Ücretsiz kitap zorunluluğunu ihlal eden kurumlara ağır cezalar yolda
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda velilerden 'kitap parası' adı altında alınan ücretlere karşı harekete geçti. Yeni düzenleme ile özel okullarda okutulacak ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılması zorunlu hale getirildi. Velilerden herhangi bir ek ücret talep eden eğitim kurumlarına ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.
2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren, devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılması mecburi hale getirildi. Bu düzenleme ile velilerin ders kitapları için maddi yük altına girmesi engellenecek ve bakanlık onaylı kaynaklarla öğrencilerin doğru bilgiye ulaşması sağlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, onaylı ders kitaplarının kullanılmasını zorunlu kılarak, bakanlık denetiminden geçmeyen kaynaklarla yapılan yanlış yönlendirmelerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Bakanlık açıklamasına göre, merkezi sınavlarda sorular yalnızca bakanlık onaylı ders kitaplarını temel alarak hazırlanacak.
Denetimler sıkılaşacak
Yeni mevzuata göre, özel okullarda okutulan kitapların ücretsiz dağıtılıp dağıtılmadığı düzenli olarak denetlenecek. Velilerden herhangi bir ücret talep eden kurumlar, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7. maddesi gereğince cezalandırılacak.
İlk ihlal durumunda, brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezası uygulanacak. İhlalin tekrarı durumunda ise kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptali söz konusu olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim yılında da tüm özel okullara, öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz olarak göndermeye devam edecek. Bu kitapları kullanmayan ya da velilerden ek ücret talep eden özel okullara karşı taviz verilmeyeceği vurgulanıyor.