- Haberler
- Eğitim
- Meslek lisesi mezunlarına 28 bin 736 TL cep harçlığı: İşbaşı Eğitim Programı zamlandı
Meslek lisesi mezunlarına 28 bin 736 TL cep harçlığı: İşbaşı Eğitim Programı zamlandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının istihdamını teşvik etmek amacıyla İşbaşı Eğitim Programları'na yapılan desteğin artırıldığını duyurdu
Meslek lisesi mezunlarına büyük destek! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada, İşbaşı Eğitim Programları’na katılan meslek lisesi mezunlarının 28 bin 736 TL cep harçlığı alacağını duyurdu. Daha önce 22 bin 104 TL olarak ödenen harçlık, yüzde 30 oranında artırıldı.
Bakan Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının istihdamını teşvik etmek ve gençlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla uygulanan "Aktif İşgücü Programları" kapsamında bu desteğin artırıldığını belirtti. Yapılan zam, meslek lisesi mezunlarının iş gücü piyasasına daha hızlı adapte olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.
Işıkhan, "Hem gençlerimizi desteklemeye hem de iş dünyasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullanarak, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun politikaların sürdürüleceğini vurguladı.
İşbaşı Eğitim Programı nedir, kimler faydalanabilir?
İŞKUR tarafından yürütülen İşbaşı Eğitim Programı, işsiz gençlere mesleki deneyim kazandırmayı ve istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefliyor. Programa katılmak isteyenlerin İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, 15 yaşını tamamlamış olması ve emekli olmaması gerekiyor. Ayrıca, son bir yıl içinde aynı iş yerinde sigortalı olarak çalışmamış olanlar programa dahil edilebiliyor.
Programdan işverenin birinci veya ikinci derece akrabası ya da eşi olan kişiler yararlanamıyor.
Program süresi ve kapsamı
İşbaşı Eğitim Programı’nın süresi sektöre göre değişiklik gösteriyor.
Bilişim ve imalat sektörlerinde en fazla 6 ay,
Diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay,
Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme ve kodlama gibi geleceğin mesleklerinde 18-29 yaş arasındaki gençler için süre 9 aya kadar çıkabiliyor.
Program kapsamında haftalık en fazla 45 saat eğitim verilirken, günlük çalışma süresi en az 5, en fazla 8 saat olarak belirleniyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve üniversitelerin ilgili eğitim modüllerine uygun sürelerde eğitim sağlanıyor.
Meslek lisesi mezunlarına sağlanan bu yeni destekle, gençlerin daha hızlı iş hayatına atılması ve deneyim kazanmalarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Başvuru yapmak isteyenlerin, İŞKUR’un resmi internet sitesinden veya en yakın İŞKUR şubesinden detaylı bilgi alabileceği belirtiliyor.