Gazeteci Metin Göktepe Öldürülüşünün 29. Yılında Anıldı
Çağdaş Gazeteciler Derneği, gazeteci Metin Göktepe öldürülüşünün 29. yılında anma mesajı yayımladı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), gazeteci Metin Göktepe'nin katledilişinin 29. yılı dolayısıyla bir anma mesajı yayımladı. ÇGD'nin X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Metin Göktepe'nin yalnızca halkın haber alma hakkını savunduğu için polislerce işkenceyle öldürülmesinin üzerinden uzun bir zaman geçtiği vurgulandı.
"Gazetecilere Saldırılar Artarak Sürüyor"
Açıklamada, Türkiye'de gazetecilik mesleğine yönelik saldırıların arttığı, ancak gazetecilere yönelik saldıranların cezalandırılmadığına dikkat çekildi. ÇGD, gazetecilerin sansür, işsizlik ve akreditasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Meslektaşlarımız fiili bir mesleki işkence içerisindedir" ifadelerini kullandı.
Ne Olmuştu?
Gazeteci Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da Ümraniye Cezaevi'nde ölen tutukluların cenazelerini izlemek için Alibeyköy’e gitmek istedi. Ancak sarı basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye girişine izin verilmedi. Haberi izlemekte ısrar eden Göktepe, gözaltına alındı ve Eyüp Kapalı Spor Salonu’na götürüldü. Burada polisler tarafından şiddetli şekilde dövülerek öldü. Göktepe'nin cesedi spor salonunun yakınlarında bulundu.
"Mutlaka İzlemeliyim" Demişti
Metin Göktepe, haberi izlemek konusunda kararlıydı ve gazetecilere “Mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar” demişti. Ancak yaşananlar, ne yazık ki trajik bir şekilde sonlandı. Eyüp Kapalı Spor Salonu'na götürülen Göktepe, polislerin fiziksel şiddetine maruz kaldı ve yaşamını yitirdi.
Öldürülmeden Sonra İddialar ve Çelişkili Açıklamalar
Göktepe’nin ölümünün ardından dönemin yetkilileri birbirinden farklı açıklamalar yaptı. Başbakan Tansu Çiller ve İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, Göktepe’nin gözaltına alınmadığını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erol Canözkan, Metin Göktepe’nin gözaltına alındığını ancak çay bahçesinde fenalaşarak düşüp öldüğünü söyledi. İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan ise Göktepe’nin spor salonunun duvarından düşerek öldüğünü belirtti.
Ancak, Metin Göktepe ile birlikte gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan kişiler, polislerin şiddetiyle öldüğünü ve cesedinin gözaltında tutulan diğer kişilerin yanından alınarak götürüldüğünü belirtti. Göktepe’nin abisi İbrahim Göktepe de, kardeşinin polisler tarafından öldürüldüğünü ifade ederek, İstanbul Cumhuriyet Savcısı’na şikâyetçi olduğunu bildirdi.
Dava Süreci ve Çelişkiler
Metin Göktepe’nin öldürülmesinin ardından dava süreci başladı. Evrensel gazetesi sahibi Vedat Korkmaz, polisler hakkında idari soruşturma açılması için İstanbul Valiliği’ne şikâyet dilekçesi verdi. Ancak İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, ilk açıklamalarında Göktepe’nin gözaltına alınmadığını belirtti. Kameralardaki görüntüler de bu iddiayı doğruladı. Ancak daha sonra, yaptığı açıklamalarda Göktepe’nin gözaltına alındığını kabul etti.