Paranın Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Türk Lirasının sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sahteliği fark etmek için nelere dikkat etmek gerekir? İpuçları haberimizde...

Paranın Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sahte Türk Lirasını tespit etmek için bazı temel özelliklere bakılabilir. Gerçek banknotlarda çeşitli güvenlik önlemleri bulunur ve sahte paralar genellikle bu özellikleri taklit edemez. İşte sahte Türk Lirasını anlamanıza yardımcı olacak ipuçları:

1. Kabartma Baskı

Gerçek Türk Lirasında kabartma baskılar vardır. Özellikle Atatürk portresi, banknotun üzerindeki yazılar ve ana motifler parmağınızla dokunduğunuzda hissedilir. Sahte paralarda bu kabartma hissiyatı genellikle eksiktir veya yoktur.

2. Filigran

Banknotu ışığa tuttuğunuzda Atatürk portresinin ve banknot değerinin görünmesi gerekir. Bu filigran, sahte paralarda ya hiç yoktur ya da baskı yoluyla taklit edilmeye çalışılır.

3. Kılcal Lifler

Gerçek banknotlarda çıplak gözle görülemeyen, sadece UV ışığı altında mavi ve kırmızı parlama yapan kılcal lifler vardır. Sahte paralarda bunlar farklı baskılarla veya fosforlu kalemle uygulanmaya çalışılır.

4. Emniyet Şeridi

Gerçek banknotlarda, ışığa tutulduğunda görülebilen metalik bir emniyet şeridi bulunur. Bu şerit banknotun içinden geçer ve üzerinde banknot değeri yazılıdır. Sahte paralarda bu şerit genellikle yüzeyde basılmış gibi durur.

5. Holografik Şerit Folyo

Banknotun sağ alt köşesindeki parlak holografik şerit açısına göre renk değiştirir. Bu şerit sahte paralarda sabit ya da mat bir görüntüye sahiptir.

6. Mikro Yazılar

Gerçek paralarda ön yüzdeki ay-yıldız motifine büyüteçle bakıldığında küpür değerini rakam ve TL harfleri ile gösteren çok küçük yazılar görülebilir. Sahte paralarda bu yazılar ya yoktur ya da okunamayacak kadar bulanıktır.

7. Kağıt Kalitesi

Gerçek Türk Lirası özel bir pamuk bazlı kağıttan yapılır ve elde farklı bir his verir. Sahte banknotlar genelde sıradan kağıt hissi verir.

8. Seri ve Sıra Numaraları

Gerçek paralarda banknot üzerinde bulunan siyah mürekkep ile basılmış seri ve sıra numaraları UV ışını altında parlar. Siyah ile basılanı yeşil, kırmızı ile basılanı kırmızı parlama verir. Sahte paralarda bu parlama olmaz.

9. Ebat Farkı 

Genellikle gerçek ile birebir boyutta basılmasına rağmen bazı sahte paralarda ebat farkı görülebilir.

Şüpheli Bir Durumda Ne Yapılmalı?

Eğer elinizdeki banknotun sahte olduğundan şüpheleniyorsanız, parayı kabul etmeyin ve aldığınız kişiyle iletişime geçin. En yakın karakola veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şubesine başvurun.Sahte parayı dolaşıma sokmaya çalışmayın; bu suçtur.