Pedagojik Formasyon Kalkıyor mu?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir süredir getirmeyi düşündüğü yeni modelin detayları belli olmaya başladı. 2025'te pedagojik formasyon kalkıyor mu? Öğretmen adaylarının nasıl bir yol izlemesi gerekecek? Haberimizde...
Gazeteci Edip Üzen’in haberine göre, 1 Eylül 2025’ten itibaren öğretmen adayları Milli Eğitim Akademisi’nde eğitim alacağı için pedagojik formasyona gerek kalmayacak. Yeni modele göre, Milli Eğitim Akademisi’nde 10-14 hafta sürecek bir eğitim sonucunda öğretmen adayları pedagojik formasyon belgesi şartı aranmadan atanabilecek.
Pedagojik Formasyon Nedir? Neden Gereklidir?
Pedagojik formasyon, öğretmen olmak isteyen ancak eğitim fakültesi mezunu olmayan kişilerin atanabilmek için almaları gereken bir eğitim sertifikasıdır. Pedagojik formasyon, eğitim fakültelerinde zaten zorunlu bir ders olduğu için bu fakültelerden mezun olan öğretmen adaylarının ek olarak pedagojik formasyon sertifikası alması gerekmiyordu. Eğitim fakülteleri haricinde mezun olan öğretmen adaylarının ise atanabilmek için pedagojik formasyon eğitiminden geçerek bu sertifika belgesine sahip olmaları gerekiyordu. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) 2023’te bazı lisans programlarına seçmeli ders olarak pedagojik formasyonu eklemiş, pedagojik formasyon belgesi ile birlikte mezun olabilmenin yolunu açmıştı. Ancak son edinilen bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Akademisi adını verdiği yeni bir model getiriyor. Öğretmen adaylarının atanabilmek için bu akademide 10-14 haftalık bir eğitim almaları gerekecek. Bu eğitim hem teorik hem de uygulamalı dersleri içerecek. Öğretmen adayları, rehber öğretmenler eşliğinde okullarda staj yapacak.