'Rutin Muayeneler Göz Sağlığı İçin Kritik'
TV9 İzmir ekranlarında yayınlanan Hüseyin Ceyberi ile Yeniden Doğuş programına konuk olan Özel Ata Sağlık Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Göz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Safiye Yılmaz, göz sağlığına ve kornea nakline ilişkin önemli bilgiler verdi.
Özel Ata Sağlık Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Göz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Safiye Yılmaz, TV9 İzmir ekranlarında Hüseyin Ceyberi ile Yeniden Doğuş programının konuğuydu. Göz sağlığı ve kornea nakline ilişkin önemli bilgiler verdi.
GÖZ SAĞLIĞI VE LENS KULLANIMI
Gözün sağlığının korunmasına dair tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Safiye Yılmaz, rutin muayenelerin gözde meydana gelen herhangi bir sorunun erken tespitinde en kritik nokta olduğuna dikkat çekti. Genetik kaynaklı veya enfeksiyon/darbe gibi dış etkenlerle göz sağlığının bozulabileceğini belirten Yılmaz; kaynakçılık, marangozluk benzeri göze risk teşkil eden mesleklerde çalışanların koruyucu gözlüklerini mutlaka takması gerektiğini söyledi. “Şu işi iki dakika gözlük takmadan halledeyim demesinler, bazen 2 saniyede bile her şey değişebilir. Gözlerine kaçan talaş gibi şeyleri kendileri çıkartmaya uğraşmasınlar hemen göz hekimine gelsinler. Kimyasal madde kaçması durumunda ise önce bol suyla yıkasınlar sonra hemen göz hekimine başvursunlar. Çünkü özel solüsyon ile yıkama ve ilaç tedavisine başlamak gerekiyor.” dedi.
Lens kullanımı hakkında lensin temizliğinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Lensin temizliğine çok dikkat edilmeli, örneğin yere düşen lensi tükürüğü ile temizleyip tekrar takmasınlar. Çeşme suyuyla falan değil lensin kendi solüsyonuyla yıkasınlar. Lenslerini kesinlikle uyumadan önce çıkartsınlar. Geçirgen olarak üretilen ve uyumaya uygun lensler var fakat yine de lens ile uyumayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü göz uyurken kapalı olduğu için dışarıdan oksijen alamıyor, bir de siz onun önüne yapay bir tabaka koyuyorsunuz. Lens ne kadar geçirgen olsa da gözün kendisi gibi olmuyor. Estetik amaçlı kullanılan lensler de çok sık takılmamalı” dedi.
KORNEA NAKLİ VE TEDAVİ SÜRECİ
Kornea nakli hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz, “Kornea nakli, korneanın işlevini neredeyse tamamen yitirmesi sonucu son çare olarak gerçekleştirilen bir operasyon. Kornea nakli, sorun korneadan kaynaklanıyorsa çözüm oluyor. Eğer görme sorunu içerideki tabakadan kaynaklanıyorsa kornea üzerinde herhangi bir işlem veya kornea nakli hiçbir şekilde fayda sağlamıyor. Korneanın sağlıklı beslenmesi için gözün tüm tabakalarının sağlıklı olması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
İki tip kornea nakli olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Tam kornea nakli denilen korneanın tümünün nakil edildiği bir de korneanın bazı tabakalarının nakledildiği şekilde iki tip kornea nakli var. Kornea ret oranı en düşük organlardan biri daha doğrusu dokudur. Örneğin böbrek karaciğer nakillerinde uyum aranır, korneada böyle bir uyum gerekmiyor. Yine de ret riskini en aza indirmek için ilaç kullanımı ve kortizon tedavileri uygulanıyor. Hastaların ilaçları kafalarına göre kesmemesi gerekiyor. Kutu bitse bile yenisi alınıp bir sonraki hekim kontrolüne kadar devam edilmesi gerekli.” dedi.
“GÖZ ÇİZDİRME HER HASTAYA OLMAZ”
Son zamanlarda oldukça popüler olan ve halk arasında “göz çizdirme” olarak bilinen operasyon hakkında yorumda bulunan Prof. Dr. Yılmaz, “Komplikasyon riski yüksek olan bir operasyon olduğu için çok tavsiye etmiyoruz. Her göz lazerle çizdirilmeye uygun olmuyor, mesela benim kapıdan çevirdiğim çok hasta olmuştur. Benim hekim olarak görevim korneayı bozmadan sağlıklı bir şekilde ameliyatı gerçekleştirebilmek. Eğer güvenlik sınırlarındaysa çok güvenli bir ameliyat, ancak risk yüksekse bunu hastaya anlatmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“ORGAN BAĞIŞI BİR HAYAT OLUYOR”
Organ bağışının önemine de dikkat geçen Prof. Dr. Safiye Yılmaz “Organ bağışı çok önemli. Ülkemizde başında dini kaygıların geldiği birtakım kaygılar sebebiyle insanlar bağış yapmak istemiyor. Ancak organ bağışı bir hayat oluyor, benim alanımda ise bir ışık oluyor. Birilerine öldükten sonra bile faydalı olmak, bir hayat kazandırmak çok değerli.” yorumunda bulundu.