Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin TV9 İzmir Ekranlarındaydı
Oğulcan Cengiz ile TV9 İzmir Ana Haber'in konuğu olan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin 24. Mandalina Hasadı ve Festivali ile ilgili soruları yanıtladı
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Oğulcan Cengiz ile TV9 İzmir Ana Haber ekranlarında 24. Mandalina Hasadı ve Festivali ile ilgili merak edilenler hakkında konuştu.
17 Kasım Pazar günü saat 14.00’te başlayacak olan 24. Mandalina Hasadı ve Festivali geçen seneki festivalin Güzellik Kraliçesi ve Kralının da yer alacağı bir kortejle start verecek. Belediyeye ait birçok atölyenin bulunacağı festival, mandalina konulu yemek yarışmasına da sahne olacak. Daha sonra Seferihisar halkının her sene merakla beklediği kral ve kraliçe yarışması ile bu senenin Güzellik Kralı ve Kraliçesi seçilecek. Akşam saatlerinde konserlerin de düzenleneceği festivalde Sembol Grubu ve Devrim Seyrek sahne alacak.
“Seferihisar Mandalinası Tescilli Bir Marka”
Seferihisar halkının en büyük geçim kaynaklarından birinin mandalina olduğuna dikkat çeken Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Bizim mandalinamız özeldir. Satsuma mandalinası olarak coğrafi işaretimizi de aldık, tescilli bir marka halindeyiz. Daha önce mandalina deyince akla Özdere mandalinası gelirdi, artık birçok yerde Seferihisar mandalinası olarak satılmaya başlandı. Seferihisar kendine ait bir marka oturttu. Yaptığımız festivallerle, tanıtımlarla marka değerini arttırarak geldik bugünlere kadar. Mandalina konusunda iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
“Çiftçiye Destek Çıkıyoruz”
Her geçen gün artan maliyetler yüzünden zorlanan üreticiye destek çıktıklarını söyleyen Yetişkin, “İyi Tarım yapmak isteyen çiftçilerimizin İyi Tarım belgelerini biz tescillettiriyoruz. Onun belli bir ücretini biz karşılayarak çiftçiye destek çıkıyoruz. Her baraj sulama abonesine 1000 liralık bir destekte bulunduk. Tanıtımlarla ve festivallerle de çiftçimizi destekliyoruz.” dedi.
Mandalina arazilerini imara açmama konusunda katı olduklarını ifade eden Yetişkin, mandalinaya devlet desteği gerektiğini söyledi. “Çiftçinin maliyeti artmış, mandalina satmak konusunda sıkıntısı var. Sınırda olan arazilerini imara açtırmak için geliyorlar. Mandalinaya devlet desteği gerekiyor. Fındık gibi, tütün gibi ürünlere yapılan desteğin mandalinaya da yapılması lazım. Mandalina her yerde yetişiyor ama Satsuma mandalinası özel bir mandalina. Bizim ürünümüzün %80’i yurtdışına ihracata gidiyor. Mandalina ile ilgili gerekli olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz, İstanbul Belediyesi ile görüşüp satış yapabileceğimiz kooperatif bir hal bulduk. İstanbul Belediyesine çocukların beslenme çantalarına mandalina sokalım, bizden alın şeklinde teklif de götürdük. Mandalina kış aylarının vazgeçilmezi, gribin bir numaralı düşmanı.” şeklinde konuştu.
“Uluslararası Hale Getirmek İstiyoruz”
Bu festivalin sadece Seferihisar’ın değil tüm İzmir’in olduğunu söyleyen Başkan Yetişkin, tasarruf tedbirlerinin kalkması durumunda festivali önce ulusal daha sonra da uluslararası bir seviyeye taşımak istediklerini belirtti. Sadece mandalina değil başka festivaller de düzenlediklerini aktaran Yetişkin, “Sadece mandalina festivalimiz değil, Karakılçık Buğday ve Armola şenliğimiz var, Orhanlı’da zeytin festivalimiz var.“ dedi.
“Gelsinler Seferihisar’ı görsünler gezsinler tanısınlar”
Son olarak herkesi festivale davet eden Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Festivalimiz gelenekselleşti. Daha önce gelenleri de gelmeyenleri de herkesi bu festivale davet ediyorum. Gelsinler Seferihisar’ı gastronomisiyle, her şeyiyle görsünler gezsinler tanısınlar.” dedi.
Seferihisar Türkiye’de Sakin Şehir ünvanına sahip ilk ve tek bölge olma özelliğine de sahip.