'Şiddeti Azaltmak Yöneticileri Eğitmekten Geçer'

Kadın Adayları Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef, TV9İzmir'de Esin Vardar'ın sorularını yanıtladı. Politikada aktif çalışmak isteyen kadın adayları eğiten KADER'in faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Önkol İçhedef, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Şiddeti Azaltmak Yöneticileri Eğitmekten Geçer'

TV9İzmir ekranlarının sevilen programı Esin Vardar ile Hayatın Sesi programının bu haftaki konuğu Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef oldu. 

Başkan Önkol İçhedef programda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ve dernek faaliyetleri hakkındaki soruları yanıtladı. 5 Kasım’ın farkındalığımızı oluşturmak adına sadece kadınlar için değil hepimiz için çok önemli ve anlamlı bir gün olduğunu söyleyen Başkan Önkol İçhedef, “1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde Marabel Kardeşlerin dönemin yönetiminin baskılarıyla ve işkencesiyle öldürülmeleri sonucunda böyle BM’ye başvuru yapıldı. Birleşmiş Milletler, 1999 yılında aldığı bir kararla 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak belirledi. O günden beridir de 25 Kasım’ı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

'Şiddeti Azaltmak Yöneticileri Eğitmekten Geçer'

“Bizi Destekleyen Erkekler Arkadaşlarımız da Var” 

KADER’de kadın ağırlıklı çalıştıklarını ancak birçok meslek kollarında erkeklerin de kendilerine destek verdiğini belirten Başkan Banu Önkol İçhedef sözlerine şöyle devam etti: “Kadın adayları destekleme Derneği KADER İstanbul'da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bir yıl sonrasında da hemen İzmir'de kurulmuş ve Türkiye'de şubeleri ve temsilcilik olan aynı zamanda uluslararası platformlarda da paydaşları olan ve çalışmaları projeleri olan bir sivil toplum kuruluşudur. Çok güzel bir yönetim kurulu topluluğumuz var. Denetim kurulumuz var ve birbirinden kıymetli dernek üyeleri arkadaşlarımız var. Biz karar mekanizmalarında yani masanın diğer tarafında kadın erkek eşitliğini istiyoruz. Bir kadın olsun bir erkek olsun diyoruz sadece Kadınlar da olsun demiyoruz ama bu kadınların da liyakatlı bu anlamda emek veren, çalışan ve çalışacak olan kadın bakış açısını kaybetmeyecek olan kadın arkadaşlarımızı destekliyoruz. Biz kadın ağırlıklı çalışıyoruz ama bizi en çok destekleyecek olanlardan ve ihtiyacımız olanlardan bir tanesi erkekler. Bu anlamda bize destek veren erkek arkadaşlarımız da var -ki bu bizler için çok kıymetli... Hem aktif siyasetten var hem basında görevli olan hem de akademisyen hocalarımızdan erkek arkadaşlarımız var.”


“Şiddete Uğrayan Statü Sahibi Kadınlar Kendini Kamufle Etmek Zorunda Kalıyor”

Kadınların, eğitim seviyesi ya da gelir düzeyi fark etmeksizin şiddete uğradığını dile getiren Başkan Önkol İçhedef kişisel eğitim ve bilinçlenmek gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Sadece eğitim seviyesi daha düşük bireyler ya da gelir düzeyi düşük semtlerde değil, tam tersi çok yüksek mevkilerde de o semtlerde o ortamlarda da biz kadına şiddeti görüyoruz. Basında yaralanma ya da öldürülme gibi fiziksel şiddeti görüyoruz. Fakat bunun yanında psikolojik, ekonomik ve hatta eşi tarafından cinsel şiddete bile uğrayan kadınlar var. Sizin ekonomik geliriniz olmayabilir, eşiniz size bu konuda destek oluyor olabilir ama eşinizin size sınırladığı çizgiler vardır. Bu çerçevede sizi sıkıştırıyor Ya da sizin mutfak masrafınızdan, varsa çocuklarınızın harçlıklarından ya da okul giderlerinden artarak elinize geçen para ekonomik şiddettir. İşin bu bölümleri de çok önemli ve çok uzun yıllarca yaşayan kişiler tarafından maalesef unutulamayan ve travmalara yol açan bölümlerdir. Yüksek eğitimli kesimlerden -ki onların bunu itiraf etmeleri çok daha zor olabiliyor. Yaptığımız panellerde, konferanslarda arkadaşlarımıza gittiğimiz topluluklarda, hukukçu arkadaşlarımızla görüştüğümüz ve akademik camiada görüştüğümüz arkadaşlarımızdan da aldığımız veriler sonucu bunu söyleyebiliyoruz. Onların bulundukları ortam gereği yaşadıkları şiddeti daha fazla kamufle ederler çünkü açıklamaları kolay olmuyor.”


“Anne-Baba Şiddetin Ortasında Kalan Çocukları Görmüyor”

Aile içi şiddetin ortasında kalan çocukları anne babanın göremediği ve bu çocukların o ortamdan çekilip alınması gerektiğini savunan Başkan Önkol İçhedef; “Fiziksel, psikolojik ya da sözel şiddet arasında çocuğun da kaldığını ve anne baba olarak o anki öfke ya da egomuza yenik düştüğümüzü, o çocuğun da büyüyüp bir aile ve yuva kurabileceğini ve bizden öğrendikleriyle bu hayata atılabileceklerini unutuyoruz. Çocuk istismarı alanında spesifik çalışan çok değerli sivil toplum kuruluşları ve çok değerli arkadaşlarımız var. Bizim de onlardan da aldığımız deneyimler var. Maalesef çocuklar Bu anlamda en çok zarar gören kişiler. Çünkü onlar için anne babalar rol model. Dolayısıyla hem anne hem baba tarafından kullanılabiliyor. Bununla ilgili kanunlar var. Çocuklar o karmaşanın içerisinden çekip alınabiliyor. Kolluk kuvvetlerinin de hukukçu arkadaşlarımızın da çok güzel çalışmaları var” ifadelerini kullandı.

“O Çirkin Sayıları Paylaşmak Hiç Kolay Değil”

Başkan Banu Önkol İçhedef, son 3 aylık süreçte kadın cinayetleri hakkındaki o utanç sayılarını sesi titreyerek paylaştı. Başkan İçhedef; "Ağustostan başlamak istiyorum. Ağustos'ta 13 kadın arkadaşımız öldürülmüş. 24 şüpheli ölümümüz var. Bu 24 şüpheli ölümlerde son zamanlarda hep duyuyoruz ya hani yüksekten atladı ve intihar etti diye... Artık onlar da incelemeye alınıyor. Çünkü emsal çıkan kararlar var, davalar var. Orada da görüldü ki intihar olduğu ya da düştü denilenler kadınların cinayete kurban gittiği anlaşıldı. Bu da acımızın üstüne acı ekliyor. Emsal dosyalarda Eylül'de 34 kadın cinayeti ve 20 şüpheli ölüm var. Ben bunları söylerken bile sesim titriyor, gözlerim doluyor. Hiç kolay değil bunları okumak. Ekim ayında inanılmaz bir Yükseliş gösteriyor. 48 kadın cinayeti ve 23 şüpheli ölüm var. Hâlihazırda görülen yıllardır süren dava var ve burada gönüllü olan sivil toplum kuruluşları, gönüllü olan hukukçu arkadaşlarımız var. Davalara müdahil oluyorlar. Takip ediyorlar oradan kararlar çıkartıyorlar” dedi.

“6284 Bizim İçin Çok Önemlidir”

6284 sayılı kanunun önemine vurgu yapan Önkol İçhedef; “Yakın zamanda benim de bilmediğim ama bilgisini aldığım ve bu konuda çok gururlandığımız bir şey var. Onu da söylemeden geçemeyeceğim. 6284 bizim için çok önemlidir. Eskiden kadınlar şiddet gördüklerinde ikamet edilen karakola başvuru yapabiliyorlarmış. Tabii bunun da sıkıntıları oluyor. Birtakım zaman kaybı ulaşım soruna sebep olabiliyor. Bununla birlikte İzmir'de uygulama çıkıyor ve kadınlar şiddete uğradıklarında nerede olurlarsa olsun ulaşabilecekleri en yakın karakola ulaşıp şikâyetlerini bildirebiliyor. İzmir'de ilk uygulamaya çıkıp bunun da çok yararlı olduğu faydalı olduğu bu anlamda kolaylaştırıcı olduğu görülünce tüm Türkiye'de bunun gibi çalışmalar var. İzmir'in örnek ve önce olduğu çalışmalar bu anlamda emek vermiş arkadaşlarımızın emeğinin ne kadar kıymetli olduğunu tekrar görüyoruz” dedi.

Başkan Önkol İçhedef sözlerine şöyle devam etti: “Tam da bunların üstüne bizim İzmir'de bir de sivil toplumlar olarak şöyle çalışmalarımız var. Biz İzmir'de kadın dernekleri olarak İzmir kadın kuruluşları Birliği adı altında bir çatı altında hep birlikte toplanıyoruz. Bizim çoğu zaman yaptığımız faaliyetleri de daha çok ses getirebilmek amaçlı hep birlikte yapıyoruz. Şehirde birebir çalışan uzman arkadaşlarımız, bu anlamda halihazırda sürekli sahada olan kadın cinayetleri konusunda uzmanlaşmış spesifik çalışmış arkadaşlarımız, yine çocuk istismarı ile ilgili çalışan Avukat arkadaşlarımız ve kendini bu alanda adamış gönüllü hukukçu arkadaşlarımız ve akademisyenlerimizin olduğu kıymetli bir topluluğun olduğu paneller hazırlıyoruz.”

“KADER Olarak Kadın Adaylarımızı Sürece Hazırlıyoruz”

Kadınların hobiler edinebileceği birçok alan olduğunu söyleyen Başkan Önkol İçhedef, kendisinin dahi fırsat buldukça ziyaret ettiği meslek edinme kursları, halk eğitim kurslarına gidilmesini tavsiye etti. Ayrıca KADER olarak siyasette aday olmak isteyen kadınlara yönelik destek faaliyetlerini anlatan Önkol İçhedef; “Bu anlamda derneğimizin yaptığına da değinmek isterim. Özellikle seçim süreçlerinde; aday olmak isteyen kadın arkadaşlarımıza; muhtarlık olabilir, meclis üyeliği olabilir, belediye başkanlığı olabilir ya da milletvekilliği olabilir, yerelde ya da genelde aday olmak istediklerinde alanlarda ücretsiz eğitimler veriyoruz. Siyaset akademileri yapıyoruz. Ulusal ya da yerelde ulusal üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Bizim aynı zamanda KADER olarak akademik bir havuzumuz var. Birbirinden kıymetli hocalarımızdan destek alıyoruz. Bu konuda yıllardır çok deneyimliyiz. Siyaset akademileri programlarını yaptığımız için geçmişten beri bizimle birlikte olan hocalarımız var, akademisyenlerimiz var. Biz de bunları ücretsiz yapıyoruz. Bu alanda uzun zamandır çalışıyoruz ama bilmediğimiz o kadar çok şey var ki her gün yeni şeyler öğreniyoruz ve bu bizim için çok kıymetli oluyor. Öğrendikçe daha çok çalışmamız gerektiğinin farkına varıyoruz. Bu konuda kendimizi geliştirmenin çok daha hızlı ilerlememiz gerektiğini farkına varıyoruz. Dolayısıyla gönüllü olabilirler üye olmayabilirler. Üye olmadan da toplantılarımıza, panellerimize katılabilirler” şeklinde konuştu.

“KADES Her Kadının Kullanması Gereken Bir Uygulama”

KADES uygulamasının her kadın ve kız için hayati öneme sahip olduğuna değinen Başkan Önkol İçhedef uygulamanın önemini şu sözlerle anlattı: “KADES'e de bir değinelim istiyorum. Kişisel olarak benim de cep telefonumda var ve çok da kıymetli buluyorum. Lütfen tüm kadın arkadaşlarımızın, genç kızlarımızın telefonlarında bulundurması gereken bir uygulama KADES. İnşallah hiç ihtiyacımız kalmasın ancak bu kişiye özel bir kullanım olsa bile yakınımızda şiddete uğrayan biri için de kullanmamız gerekebilir. Tabi kendimizi güvenli bir alana aldıktan sonra şiddet gören kişi adına da yararlı olabilirler. Uygulamada bir buton var ve o butona basıldığı takdirde bizim verilerden 5-7 dakika en kısa zamanda kolluk kuvvetleri bizim yanımızda olabiliyorlar. KADES ayrıca geliştirildi ve artık sadece Türkçe değil birçok dil özelliği de yüklendi.”