Sizden Isınan Komşuya Dava Açılabilirsiniz

Doğal gaz faturalarının yükselmesi, komşusunun kombiyi açmaması nedeniyle mağdur olan vatandaşları bezdirdi. Böyle bir durumda nasıl bir hukuki yol izlenmeli?

Sizden Isınan Komşuya Dava Açılabilirsiniz

Havaların soğumasıyla birlikte doğal gaz kullanımı artarken, faturaların yüksek gelmesi endişesiyle kombisini açmayan veya petekleri kısmi olarak çalıştıran kişiler, komşularının faturasının artmasına sebep olabiliyor. Bu durumda ise komşusunun kombiyi açmaması nedeniyle faturasının yüksek gelmesi sonucu mağdur olan vatandaşlar, hukuki yollara başvurarak tazminat talep edebiliyor.

Sizden Isınan Komşuya Dava Açılabilirsiniz

Avukat Kenan Demirezen'den Açıklamalar

Avukat Kenan Demirezen, “Eğer bir kişi bin TL veya bin 500 TL doğal gaz faturası öderken, komşusunun kombiyi açmaması yüzünden faturanın 2 bin TL, 3 bin TL veya 5 bin TL gibi yüksek bir rakama ulaşması söz konusuysa, kişi bu farkı mahkemeye başvurarak talep edebilir” diyerek, vatandaşların haklarını arayabileceklerini belirtti.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na Uygun Hareket Edilmeli

Komşular arasında yaşanacak olumsuz durumların önüne geçilmesi için Kat Mülkiyeti Kanunu'na dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Demirezen, “Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi, Medeni Kanun’un 2. ve 3. maddelerine atıfta bulunarak, tüm komşuların kendi dairelerini, kullanım alanlarını ve ortak alanları iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun olarak kullanmalarını emreder” dedi.

Eğer bir komşu, bu kurallara uymayarak diğer komşuların zararına yol açarsa, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi gereği hakimin müdahalesi söz konusu olabilir. Demirezen, “Komşunuzun kombiyi yakmadığını tespit ettiğinizde, en uygun çözüm mahkemeye başvurarak hakimden müdahale talep etmektir. Böylece zararın tespiti yapılır ve komşu, sebebiyet verdiği zararları tazmin etmek zorunda kalır” şeklinde konuştu.

Zarar Kastıyla Yapılmalıdır

Burada önemli olanın, komşunun kasıtlı olarak diğer komşusuna zarar vermesi olduğunu belirten Demirezen, “Komşunun, kendi isteğiyle kombiyi yakmaması veya yakmaması için geçerli bir sebep olsa da, zarar verme amacı gütmesi durumunda mahkemeye başvurulabilir” diye ekledi.

Bu açıklamalarla birlikte, faturaların yüksek gelmesinin önüne geçilmesi ve komşular arasında yaşanacak hukuki sorunların çözülmesi için yasal adımların atılabileceği vurgulandı.