Telegram Ne Amaçla Kullanılır?
Popüler mesajlaşma programı Telegram nedir, ne amaçla kullanılır?
Pavel ve Nikolai Durov isimli iki kardeş tarafından 2013 yılında geliştirilen program, birebir sohbet, grup sohbetleri ve kanallar ile iletişim kurulabilen bir mesajlaşma aracıdır. Telefon numarası paylaşmaya gerek kalmadan ileti göndermeyi sağlayan Telegram, gelişmiş uçtan uça şifreleme, kendini silen mesaj ve bot sistemleriyle en önemli rakibi Whatsapp’tan öne çıkan özelliklere sahiptir. Açık kaynak kodlu olmasıyla bilinen Telegram, kullanıcılarına gizli ve hızlı iletişim imkanı sunuyor. Whatsapp hakkında gizlilik ihlallerinin sık sık gündeme gelmesiyle Telegram, kullanıcı gizliliğine önem veren bir platform olduğu iddiasıyla ortaya çıkarak, genelde bu sebepten tercih ediliyor Ancak, platformun popülerliği artarken, kötü niyetli kişilerin elinde bir araç haline geldiği iddiaları da gündeme geliyor.
Korsanlık ve Yasa Dışı Faaliyetlerin Merkezi mi?
Uygulamanın kullanım şartlarında yasal olmayan amaçlarla kullanılamayacağı vurgulansa da, uzmanlar farklı bir tablo çiziyor. Telegram'ın, korsan içeriklerin merkezi haline geldiği, illegal veri paylaşımı yapanlar, çocuk istismarcıları, uyuşturucu ticareti, kaçakçılık gibi yasa dışı faaliyetler yürütenler ve borsa manipülatörleri gibi kötü amaçlı kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığı belirtiliyor.
Emniyet güçleriyle iş birliği yapmama ve bilgi paylaşmama gibi konularda eleştirilen Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransız yetkililerin şikayeti sonucu Fransa’da siber suçlarla mücadele ekipleri tarafından tutuklanmıştı. Serbest bırakılmasının ardından yasadışı içeriklere savaş açtığını duyuran Durov, bu yıl toplam 15 milyon 400 bin kanal ve grubu şiddete teşvik, çocuk istismarı ve yasadışı malların ticareti gibi konularda yasaklı içerikler paylaştığı gerekçesiyle engellediğini açıkladı.
Gizlilik mi, Güvenlik mi?
Telegram, sunucu-kullanıcı ve kullanıcıdan kullanıcıya olmak üzere iki katmanlı şifreleme özelliğiyle güvenlik konusunda iddialı olsa da, bazı endişeler de beraberinde getiriyor. Paris saldırılarının planlanmasında Telegram'ın kullanıldığı iddiaları, platformun güvenlik açıkları hakkında soru işaretleri yaratıyor. Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından yapılan değerlendirmede, Telegram'ın standart ayarlarının 7 üzerinden 4 puan alması, bu endişeleri destekler nitelikte.
Yasaklar ve Kısıtlamalar
Telegram'ın bu durumları göz önüne alındığında, birçok ülke tarafından yasaklanması veya erişime engellenmesi şaşırtıcı değil. Rusya, Pakistan, İran ve Çin gibi ülkeler, Telegram'ı yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle engelleme kararı almıştı.