Türkiye'de İlk Yaz Saati Uygulaması Ne Zaman Başladı?

Yaz Saati Uygulaması neden kaldırıldı? Türkiye'de ilk ne zaman uygulanmaya başladı?

Türkiye'de İlk Yaz Saati Uygulaması Ne Zaman Başladı?

Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen bulunmasından dolayı aralarında 1 saat 16 dakikalık bir saat farkı vardır. Doğu Avrupa saatine bağlı olan Türkiye, tüm Avrupa ülkeleri gibi yaz ve kış saati uygulamasını benimsemişti.

Türkiye'de İlk Yaz Saati Uygulaması Ne Zaman Başladı?

Türkiye’de Saat Uygulaması Neden Kaldırıldı?


 Ancak 2016 yılında resmi gazetede yayınlanan kararla birlikte “gün ışığından faydalanma, güvenlik ve enerji tasarrufu” nedenlerinden dolayı saat uygulaması kaldırılmıştı. Bununla birlikte herkesin merak ettiği kış saati uygulaması bu sene de yapılmayarak kalıcı yaz saati kararına devam edilecek.

Peki Türkiye’de İlk Kez Ne Zaman Yaz Saati Uygulandı? 


Yaz saati uygulaması yıllarca faydalı olup olmadığı hakkında tartışma konusu olmuştur. Yıllar önce de 1925 tarihinden itibaren tartışılmaya başlanmış ancak ilk kez 1 Temmuz 1940 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla resmiyete dökülmüştü. Bu tarihten itibaren sırasıyla uygulanan yıllar şöyle; 1490-1952, 1962-1965, 1973-1978 ve 1985-2016. Bu tarihlerde ülke çapında uygulanan yaz saati uygulaması, belli yıllarda farklı saat dilimlerini de uygulamıştır. 2013 yılında kış saati uygulamasına son verilmiştir ancak geçerli bazı nedenler doğrultusunda 2016 yılına kadar uygulanmaya devam etmiştir. 2016 yılında ise alınan karar ile son kez kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmiş ve günümüze kadar da bu karar geçerli olmuştur.