TÜRKSAT 6A Görev Yörüngesinde

Türkiye'nin İlk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A görev yörüngesine Yerleşti

TÜRKSAT 6A Görev Yörüngesinde

Türkiye, uzay teknolojilerinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 28 Aralık 2024 itibarıyla başarıyla 42° Doğu boylamındaki görev yörüngesine yerleşti. 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatılan uydu, titiz bir süreç sonunda hedefine ulaştı. İlk olarak 50° Doğu boylamındaki test yörüngesine konumlandırılan TÜRKSAT 6A, burada gerçekleştirilen başarılı testlerin ardından 16 Aralık 2024'te nihai görev yörüngesine geçiş sürecini başlattı. Beş hassas yörünge manevrasının ardından 28 Aralık'ta nihai konumuna yerleşti.

Türkiye'nin Teknolojik Zaferi

TÜBİTAK UZAY koordinasyonunda TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH gibi yerli iş ortaklarının iş birliğiyle geliştirilen proje, TÜBİTAK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜRKSAT A.Ş. tarafından fonlandı. Projede 20'den fazla ulusal firma ve 400'e yakın uzman görev aldı. Bu başarı, Türkiye'yi haberleşme uydusu geliştirebilen 11 ülke arasına sokarak uzay alanındaki bağımsızlığını pekiştirdi.

Geniş Kapsama Alanı, Uzun Hizmet Ömrü

TÜRKSAT 6A, 15 yılı aşkın hizmet süresi boyunca yalnızca Türkiye'nin değil, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'nın haberleşme altyapısına önemli katkılar sağlayacak. Uydu, ülkemizin haberleşme kapasitesini artırmanın yanı sıra yedekleme görevi de üstlenecek. Şu anda devam eden yer istasyonu faaliyetleri kapsamında fiziksel kurulumlar, sanal istasyonlar tamamlanmak üzere. Yazılım kabul süreci ve son kullanıcı eğitimleri sürerken, bu süreçlerin tamamlanmasının ardından uydu TÜRKSAT A.Ş.'ye devredilecek.

TÜRKSAT 6A, Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki kararlılığının ve teknolojik gelişmişliğinin somut bir göstergesi olarak hafızalara kazınacak.