Başkan Selçuk Balkan 'Balık Çorbası' Etkinliğine Katıldı

İzmir Urla'da Yerli Malı Haftası kapsamında etkinlikler gerçekleştirildi. Balık çorbası etkinliğine katılan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, katılımcılara Urla usulü balık çorbası ikram etti.

Başkan Selçuk Balkan 'Balık Çorbası' Etkinliğine Katıldı

Urla'da Yerli Malı Haftası kapsamında etkinlikler düzenlendi. Doğal Sofra Urla Derneği'nin de yer aldığı etkinliğe katılan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, TV9 İzmir'den Esin Vardar'ın sorularını yanıtladı. Urla usulü geleneksel balık çorbası ikramı yaparak kıyı balıkçılığı ve deniz kültürünün önemini vurgulayan Başkan Selçuk Balkan, “Biz Urla’nın balıkçı kasabası olarak kalması ve korunarak geliştirilmesini istiyoruz. Amacımız farklı kültürlerden Urla’ya gelen insanların yarattığı gastronomi kültürünü tanıtmak” dedi.

Başkan Balkan ayrıca, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri sorununu hatırlatarak yeni yapılacak 300 direkli marinanın Körfeze vurulacak büyük bir hançer darbesi olduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez için attığı adımlarda bürokratik sorunlarla karşılaştığını söyleyen Başkan Balkan, yeni marina için şu tavsiyede bulundu: “Urla’nın marinaya ihtiyacı olduğunu biliyoruz ancak bu projenin İskele Körfezi’ne yapılması yanlış olur. Gülbahçe ile Balıklıova arasındaki bölge, hem denize daha yakın hem de ulaşım açısından daha uygun bir alan. Ayrıca, bu alanda yapılacak bir marina, bölgenin altyapısını ve doğal çevresini daha az olumsuz etkiler.”

Başkan Balkan bu sorunları 18 Aralık ÇED toplantısında da dile getireceklerini söyledi.

Urla'da Doğa Sofrası Etkinliği Düzenlendi

2002 yılından beri Urla’da yaşayan Doğal Sofra Urla Derneği Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü, Doğal Sofra Urla Derneği’nin Urla'nın ekolojik, tarımsal zenginliklerini, geleneksel mutfağını ve yeme içme geleneklerini korumak, sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Urla’nın gastronomi alanında çok zengin bir bölge olduğunu vurgulayan Öğünlü, Urla’dan çıkan balığın daha lezzetli olmasında denizin ısısı ve tuz oranı gibi kendine has özelliklerin rol oynadığını belirtti. 

Yerli malı haftası çerçevesinde gerçekleştirdikleri balık çorbası etkinliğine ilişkin bilgi veren Öğünlü, “Doğal Sofra Urla olarak 2015’ten beri her yerli malı haftasında Urla usulü balık çorbası yapıp katılımcılara dağıtıyoruz. Burada amaçlarımız; geleneksel tarifimizi unutturmamak, kıyı balıkçılığının önemini vurgulamak ve denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmek.” dedi.

“2050’de Balıktan Çok Plastik Olacak”

Denizlerdeki kirliliğe dikkat çeken Öğünlü, “Denizlerimizde korkunç bir plastik kirliliği var. Siz çöpünüzü denize atmasanız bile rüzgârla karadan denize taşınıyor. Araştırmalara göre 2050 yılında denizlerde balık kütlesinden daha çok plastik kütlesi olacak. 2050 yılı çok uzak bir tarih değil. Çocuklarımızın geleceği için bunları vurgulamamız lazım.” şeklinde konuştu.

Başkan Selçuk Balkan 'Balık Çorbası' Etkinliğine Katıldı