Yapay Zeka'yı Kim Buldu?
İçinde yaşadığımız teknoloji çağında gittikçe yaygınlaşan ve neredeyse her alanda karşımıza çıkmaya başlayan yapay zeka kavramının mucitleri kimlerdir? Özellikle ChatGPT isimli yapay zeka programının popülerleşmesiyle birlikte yapay zekayı kimin bulduğu soruları insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. İşte cevabı…
Yapay Zeka kavramı tek bir kişi tarafından bulunan bir şey değil, çeşitli bilim insanı ve araştırmacının katkılarıyla şekillenen bir alandır. Yapay zekanın temelleri 20. Yüzyılın ortalarında meydana gelen araştırmalara dayanır. 1950 – 1956 yılları arasında yapay zekanın doğuşu olarak tanımlanabilecek önemli gelişmeler yaşanır. Yapay zekanın kurucuları ve ilk temel geliştiricileri olan bilim insanları şu şekilde:
Alan Turing (1912-1954)
Yapay zeka alanında çalışmalar yapan bilim adamlarının başında İngiliz bilim adamı Alan Turing yer alır. “Bilgi İşlem Makineleri ve Zekası” çalışmasında “Yapay Zeka” terimini kullanan Turing, bu çalışmasında makinelere düşünme yeteneği kazandırma fikrini ve Turing Testi isimli testi ortaya attı. İngiliz bilim adamının bulduğu bu test, bir bilgisayarın insan benzeri düşünme yetisine sahip olup olmadığını değerlendirmek için kullanılır.
John McCarthy (1927-2011)
Yapay zekanın kurucularından biri olarak kabul edilen John McCarthy, 1956 yılında Dartmouth’ta gerçekleşen bir konferansta Yapay Zeka terimini ilk kez kullandı ve böylelikle bir akademik konferansta ilk defa Yapay Zeka terimi kullanılmış oldu. Bu konferans yapay zekanın akademik bir alan olarak doğuşunu simgelemiştir. McCarthy, ayrıca LISP adlı önemli bir programlama dilini de geliştirmiştir.
Marvin Minsky (1927-2016)
Yapay zekanın gelişiminde önemli bir isim olan Amerikalı bilim adamı Marvin Minsky, yapay zekanın insan beyninin işleyişini taklit edebileceğini savunmuş ve bu alanda önemli kitaplar yazmıştır. Ayrıca 1959'da Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de Yapay Zeka Laboratuvarı'nı kurmuştur.
Allen Newell (1927-1992) ve Herbert A. Simon (1916-2001)
Bu iki bilim insanı, yapay zekanın ilk teorik temellerini atmış ve bilgisayarların problem çözme yeteneklerini geliştirebilmesi için ilk yapay zeka programlarını yazmışlardır.
Sonuç olarak, yapay zekanın bulunması birçok bilim insanının katkılarıyla gerçekleşmiştir. Bu alandaki erken çalışmalar, 1950'lerden 1970'lere kadar yoğunlaştı, ardından 1980'ler ve 90'larda değişik teknikler geliştirildi. Günümüzde yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi alt alanlarla endüstriden tıbba kadar çoğu alanda yardımcı olarak kullanılsa da halk arasında genelde eğlence amaçlı kullanılıyor. Öyle ki, dizi-film-kitap karakterleri gibi davranarak sizinle sohbet edebilen, o karakterlerin kişiliklerine göre sorularınızı cevaplayan, size sorular soran, bilgiler veren yapay zeka uygulamaları bile mevcut.